4

Undersökning från antipiratorganisationen BSA

En ny undersökning från antipiratorganisationen BSA (business software alliance) visar på att piratkopieringen i Sverige nått nya rekordnivåer.

Branschorganet BSA som företräder programvaruindustrin har låtit analysföretaget IDC undersöka hur stor piratkopieringen av program är i Sverige. Resultatet visar att värdet av piratprogram nått en ny rekordnivå på 2,6 miljarder kronor under 2010.

John Hugosson på BSA säger:

– Resultaten visar att det fortfarande finns mycket att göra för att minska piratkopieringen av programvara i Sverige. Ju mer vi minskar piratkopieringen, desto bättre för Sveriges ekonomi.

Globalt så kostade piratkopieringen av program kostade 373 miljarder kronor förra året, en fördubbling från när den första undersökningen gjordes 2003.

I hälften av de 116 länder som är med i undersökningen ligger piratkopieringen på 62 procent eller högre.

– Den nya studien visar att piratkopieringen fortsätter att hota den globala ekonomin. Samtidigt förstår och uppskattar människor värdet av upphovsrätt, framförallt för att den bidrar till ekonomisk tillväxt, säger Robert Holleyman, president och CEO på BSA.

Källa: BSA / CS

4 kommentarer än så länge.

 1. Per Ekström skriver:

  ”Ju mer vi minskar piratkopieringen”

  Desto mer kommer folk välja fria och lagliga alternativ som ex. Linux? :)

  Piratkopierar inte något program, inte ens spel, däremot fildelar jag sådant som är vettigt att fildela. Problemet ligger i att om man fildelar så går man upphovsrättsindustrins intressen. Jag vill få bort upphovsrättsindustrin. Därför är det kontraproduktivt för mig att fildela.

 2. E-mannen skriver:

  Sverige hamnar på SJUNDE plats av de som har MINST piratkopiering utav de 116 länderna de har kollat på. Det finns alltså bara SEX länder i världen där det program piratkopieras mindre än Sverige. Man tycker att det borde läggas lite fokus på det också kanske, istället för att snacka om nya rekordnivåer?

  (Dessutom är ditt första citat lite konstigt avklippt och var citaten kommer ifrån pekar du inte ut. Källan längst ner pekar på en engelskspråkig site, finns citaten i videon kanske?)

 3. Tjohopp skriver:

  ”Globalt så kostade piratkopieringen av program kostade 373 miljarder kronor…”

  Oj! Vem pyntade in alla dessa stålar? Eller är det inte en kostnad utan förmodad förlorad inkomst som avses?

 4. Adam skriver:

  BSA = BullShit Association? Förlåt, var bara tvungen ;)

Skriv en kommentar