2

Rättighetsalliansen: Kampen mot piratkopieringen

I ett nytt blogginlägg hos Svenska Musikföreläggareföreningen – SMFF så intervjuas Henrik Pontén från Rättighetsalliansen. Rättighetsalliansen Europa AB är en nybildad avknoppning från Antipiratbyrån. Hos denna nya organisation alla typer av kreatörer och upphovsrättsägare bli medlemmar och ge den uppdrag att säkra bevisningen att ett verk har blivit olagligt delat.

Henrik uppger i intervjun:

Domen mot The Pirate Bay förenklar och i viss mån revolutionerar vårt fortsatta arbete. Domstolen har till exempel tagit fasta på att det är brottsligt att tillhandahålla uppkoppling, vilket nätoperatörer som Telia gör. En förutsättning för fällande dom är uppsåt, alltså kännedom att någon tillhandahåller olagligt material genom kablarna. Om vi meddelar en internetoperatör att någon gör detta och operatören inte vidtar åtgärder är de skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Hittills har nätoperatörerna sagt att de olagliga filerna är ett problem, men de gör ingenting åt det av rädsla för att tappa kunder.

Rättighetsalliansen meddelar även att de nu avser att ge sig på 150 stycken medelstora illegala fildeningssajter även så uppger Henrik att svensk lagstiftning ligger i snitt ungefär fyra år efter övriga Europa.

När det gäller ny lagstiftning och huruvida polisen kan ta del av uppgifter hos fildelare utan att något direkt straffvärde är underliggande säger Henrik:

Det konstigaste är nästan allt prat om att den personliga integriteten hos fildelarna skulle kränkas. Vi ser inte allt som finns i personens dator, det enda vi ser är att personen olagligen har tillhandahållit en film. Den integritet som kränks är snarast upphovsrättsägarens men det budskapet är svårt att nå ut med.

Intervjun i sin helhet kan du läsa hos SMFF.

Detta blogginlägg är sponsrat av projektorlampa

2 kommentarer än så länge.

 1. Jan Landquist skriver:

  Bara en stilla undran.
  Har inte (”Rättighetsalliansen Europa AB”) någon hemsida?.
  PS: Tacksam för svar.
  DS: Om möjligt.
  JL.2012.02.24

 2. DjBrirster skriver:

  Den där Henric Ponten har alltid varit sådär svamlig o osmaklig kommer bara ihåg på ett dator demo party mest Amiga då var han där o o tjata om att man inte fick kopiera o stod o hängde över axeln o mummla på en när man satt o programmera …. snacka om störande person det var flera gånger han nästan råka ut för o få en käft smäll.

Skriv en kommentar