1

Mozilla värnar om yttrandefriheten på Internet

Efter en begäran från den amerikanska myndigheten ICE Homeland Security Investigations, HSI, där man har begärt att Mozilla ska ta bort möjligheterna för Firefox användare att kunna ladda ned och installera ett plugin, har nu Mozilla avslagit deras begäran med motiveringen att det strider mot yttrandefriheten och att begäran faller under statlig censur.

Det handlar om ett plugin som motarbetar de amerikanska myndigheternas möjligheter att stänga ned hemsidor som innehåller piratkopierade program eller som på annat sätt ägnar sig åt brottslig verksamhet. Det plugin som avses är Mafiaa Fire som har en lista på alla de hemsidor som har stängts ned av HSI och kan därmed vidarebefordra alla besökare till dessa sidor till en ny hemsida där samma material kan återfinnas som fanns på den av HSI stängda hemsidan.

Att Mozilla nekade till denna begäran beror inte på att de stödjer piratkopiering utan att de inte tillåter att statliga myndigheter ska kunna beordra företag att censurera och blockera material utan att det finns ett domstolsbeslut bakom deras begäran.

Mozilla, som inte har fått några bevis för de påståenden som framförts av HSI, har besvarat HSI:s begäran med en punktlista på 11 frågor där de vill ha svar på varför de ska blockera detta plugin. Just nu ser det ut som att det även i fortsättningen kommer att fungera att använda detta plugin då HSI valt att inte återkomma i frågan.

Teamet bakom Mafiaa Fire är förstås mer är nöjda med Mozillas beslut och har precis i dagarna släppt ett plugin även för webbläsaren Chrome.

Källa: torrentfreak.com/homeland-security-wants-mozilla-to-pull-domain-seizure-add-on-110505

 

En kommantar än så länge.

  1. E-mannen skriver:

    FireICE heter den tvättade forken av pluginen.
    https://addons.mozilla.org/da/firefox/addon/fireice/

Skriv en kommentar