0

Limewire betalar 660 miljoner i skadestånd till RIAA

2011-05-23 · Taggar: ,

Skadeståndet har sin grund i den stämning som RIAA lämnade in under våren 2010 där de begärde 1 miljard dollar, cirka 7,9 miljarder kronor, i skadestånd. Efter uppgörelsen ska nu Limewire betala 105 miljoner dollar i skadestånd, cirka 660 miljoner, till RIAA.

RIAA, Recording Industry Association of America, är en organisation som representerar den amerikanska skivindustrin. Stämningen som lämnades in 2010 grundade sig i att Limewire bidrog till att 200 miljoner nedladdningar kunde ske av upphovsrättsskyddat material. Enligt amerikansk upphovsrätt ska varje nedladdning bötfällas med 750 dollar. Detta motsvarade en summa av hela 1,5 biljoner dollar, vilket även RIAA förstod var en fantasisumma. Stämningen slutade på 1 miljard dollar och efter överenskommelsen som skedde nu går RIAA med på att Limewire betalar 105 miljoner dollar.

RIAA har inofficiellt uttalat att inga pengar kommer att gå till de artister som har berörts av att deras verk har piratkopierats utan att dessa 105 miljoner dollar ska användas för utbildning och nya kampanjer mot piratkopieringen.

 

Skriv en kommentar