0

IFPI trappar upp jakten på fildelare

2012-08-01 · Taggar: , , , ,

Upphovsrättsorganisationen IFPI vill tvinga webbtjänster att arbeta mer mot att förhindra illegal fildelning. Annars ska tjänsterna stängas ner. Detta avslöjande kommer efter att ett strategidokument från IFPI läckt till TorrentFreak. Miljöpartisten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter uppger till SR att IFPIs strategi hotar friheten:

Eftersom de har en uttrycklig strategi för att stänga ner hemsidor och begränsa apptillverkare så är det klart att det kan påverka människors möjligheter att välja vad de vill göra på internet, även det som är lagligt, säger Carl Schlyter.

De läckta dokumenten innehåller bl.a. uppgifter om att IFPI redan nu har avtal med flera betaltjänster på nätet som går ut på att en hemsida som inte arbetar mot fildelning inte ska kunna använda sig av betaltjänsterna. Denna strategi har tidigare använts mot Wikileaks.

En annan sak som framgår i dokumenten är att IFPI vill att webbtjänster som innehåller upphovsrättsskyddat material ej ska få tillgång till Googles annonsnätverk AdSense för att tjäna pengar.

Carl Schlyter är även oroad över att IFPI avser att utbilda lagförande instanser vilket kan leda i förlängningen att IFPI närmar sig en privat rättsinstans. Något som hotar demokratin.

Om dessa läckta uppgifter är korrekta så säger Schlyter följande:

Den här industrin dödar sig själv. Den gör sig själv icke trovärdig, folk ser den som något dåligt. Inte något som producerar kultur, utan något som producerar stängsel i samhället, bortom demokratins gränser.

Skriv en kommentar