0

Hej då XviD! Välkommen SD TV x264

2012-03-04 · Taggar: , , , , , , ,

XviD har länge varit med som en standard för lågupplöst material ( eller på engelska, Standard Definition ), detta är dock på väg att ändras nu och jag tror personligen att om några år så kommer vi xvid vara helt utfasat, i alla fall när det kommer till scenen. Och det är därifrån de allra flesta filmerna, tv-serierna och musiken kommer ifrån.

Häromdagen släpptes reglerna för just lågupplöst material. TV-serier som idag sänds på de allra flesta svenska TV-kanalerna är just SD eller lågupplöst, och därför kommer dessa reglerna att ”drabba” svenska användare lite mer. Högupplöst är inte så stort i Sverige ännu, till skillnad från USA där allt sänds i HD.

Nya regler släpps varje år, oftast görs bara mindre förändringar, men denna gången kommer det att märkas. Lågupplösta TV-serier som framöver släpps kommer att vara kodade i x264 och kommer att komma med filtyperna .mp4 (SD TV x264). Filformatet .avi kommer alltså inte att användas.

Anledningen till detta är bland annat att kvalitén blir lite bättre och komprimeringen är bättre. Detta betyder i korta ordalag att filerna blir mindre men kvalitén samt upplösningen blir den samma.

För dig som är lite mer teknisk och vill läsa hela regelverket går det att göra här ( engelska ).

Skriv en kommentar