3

Halv miljon fildelare hotas av fängelse

Enligt den nya praxis som fastslagits i rättegångar så riskerar en halv miljon svenskar fängelse. Det är höstens domar som gett vägledning för den nya praxis som växt fram: Det räcker att fildela ett tiotal filer för fängelsestraff.

Det handlar om 10–20 filmer eller ett tusental musikfiler, ungefär där går gränsen för när jag i normalfallet tycker att det handlar om fängelse, säger fildelningsåklagaren Henrik Rasmusson till DN.

Enligt SCB:s senaste siffror så fildelar cirka 1,4 miljoner svenskar. Andra bedömningar ligger ännu högre och fildelningen fortsätter att öka i omfattning.

Måns Svensson som är doktor i rättssociologi vid Lunds Universitet säger:

Men det är ingen reell fängelserisk som de här fildelarna är utsatta för. Dels därför att åklagarna inte har resurser att utreda, dels därför att det inte finns samhällelig acceptans för att lagföra en halv miljon människor för ett brott som gemene man inte anser vara särskilt allvarligt.

3 kommentarer än så länge.

  1. Pontus skriver:

    Skumt läge att en film skulle vara värd lika mycket som 50-100 musikfiler, Det går inte i linje med vad som dömts ut i skadestånd vid fildelningsmål…

  2. steelneck skriver:

    Förklara logiken i att när det handlar om barnporr så anses att den som laddar ned sådant stöder dess skapare, medan den som laddar ned andra verk anses förstöra..

  3. […] Även SVT | HAX | Upphovsrättsreträtt Upphovsrättsreträtt | Fildelning | SVD This entry was posted in domslut, lagar, Piratpartiet, Politik, upphovsrätt and tagged […]

Skriv en kommentar