3

Google vinner rättstvist om filtrering, igen

Den rättstvist som har pågått sedan april 2010 mellan SNEP, en organisation som värnar om franska musikrättigheter och motarbetar piratkopiering, och Google har nu avgjorts igen. Denna gång har appellationsdomstolen i Paris avgjort frågan och man dömer åter igen till Googles fördel.

Det handlar om att SNEP har stämt Google och begärt att Google ska sålla bort vissa sökord som bland annat torrent, Megaupload och Rapidshare. SNEP anser att Googles sökmotor möjliggör att personer som vill åt upphovsrättsskyddat material enkelt kan söka fram dessa genom Google.

Redan i september 2010 avslog Tribunal de Grande Instance de Paris SNEP’s begäran vilket resulterade i en överklagan till appellationsdomstolen i Paris, där man utöver de första sökorden även hade kompletterat med en lista på nya ord och namn på artister, album och låtar som inte skulle kunna sökas fram med anknytning till sidor där upphovsskyddat material kunnat laddas ned.

Utslaget från appellationsdomstolen i Paris säger att bara för att man kan söka på dessa ord och få upp ett sökresultat inte nödvändigtvis måste innebära ett intrång i upphovsrätten. Likväl poängterade domstolen att bara för att det går att överföra upphovsrättskyddat material till Megaupload och Rapidshare så gör det inte med automatik webbplatserna till olagliga.

SNEP dömdes att betala ersättning på 5000 Euro till Google, precis som förra gången.

 

3 kommentarer än så länge.

  1. Petter skriver:

    ”Likväl poängterade domstolen att bara för att det går att överföra upphovsrättskyddat material till Megaupload och Rapidshare så gör det inte med automatik webbplatserna till olagliga.”

    Helt rätt. Det samma bör gälla för siter som ThePirateBay, eller Youtube. Bägge är i grunden en söktjänst för att hitta diverse innehåll, både upphovsrättskyddat, och icke skyddat material. På Youtube finns hela filmer/serier, men jag har inte läst en enda artikel där Antipiratbyrån är framme och knackar dörr.

  2. hi skriver:

    WTF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -.-

  3. […] Läs mer: Google vinner rättstvist om filtrering, igen […]

Skriv en kommentar