0

Fritt fram för IPRED

2012-04-19 · Taggar: ,

Vår allas favoritlag IPRED är tillbaka efter en runda i Europadomstolen. Högsta Domstolen hade frågat Europadomstolen om IPRED-lagen eventuellt stred mot den svenska lagstiftningen, svaret från EU-domstolen är ”nej, det gör det inte”.

Nu är det upp till HD att avgöra om uppgifterna från operatören Ephone skall lämnas ut eller inte, troligtvis kommer så att ske. Sedan vad ljudboksförlagen gör med dessa uppgifterna står skrivet i stjärnorna.

Det är nu alltså fritt fram för organisationer som Rättighetsalliansen ( f.d Antipiratbyrån ) att via en domstol få ut uppgifter om vem som står bakom en IP-adress och på så sätt pressa personen på ett antal tusenlappar, om personen inte betalar går det till domstol. Vi har tidigare sett detta i USA där tusentals brev skickas ut varje månad.

För den som vill skydda sig mot sådant här så finns det ett antal VPN-tjänster som man kan använda sig utav. Genom att du kopplar upp dig mot den här VPN-tjänsten blir du helt anonym, eftersom du får ett annat IP utåt.

Summan som en VPN kostar är rätt liten om man jämför med hur dyrt det kan bli om exempelvis Rättighetsalliansen beslutar sig för att komma efter just dig.

Skriv en kommentar