1

För och emot illegal fildelning

Borta på Flashbacks forum så finns det en gigantisk tråd med 212 sidor i skrivande stund. Tråden tar upp argument för och emot illegal fildelning och börjar med att hagge3 ställer följande fråga:

Hejsan!

Ska hålla ett anförande om piratkopiering i klassen och jag vill ha lite bra argument för att piratkopiering är bra. Jag tycker det är så svårt att hitta tillräckligt bra för-argument.

Detta ska inte vara någon debatt så det är ingen risk för att argumenten ska förlöjligas eller något sådant.

Men jag vill ändå ha argument för som håller någorlunda!

Här kan du hitta tråden i sin helhet: flashback.org/t965929

En kommantar än så länge.

 1. Dennis Nilsson skriver:

  Enklaste och bästa jämförelsen är att jämföra fildelningen och Internet med Gutenbergs innovation tryckpressen. Med den kunde ”vem som helst” sprida kunskap och information till ”vem som helst”. Fildelningen och Internet gör att informationsspridningen, ”tryckpressen”, har demokratiserats, och blivit ett verktyg i var mans/kvinnas hand. Vi är bara i början på den processen.

  Visa gärna BBC-dokumentären om Gutenberg ”Stephen Fry and the Gutenberg Press”. Där pratar man om, lustigt nog, ”the new information age” som boktryckarkonsten skapade. Stephen Fry är också mycket underhållande.

  http://thepiratebay.org/torrent/4137300/Stephen_Fry_and_the_Gutenberg_Press

  I dokumentären ser man mycket likheter med det som sker i världen idag, som boktryckarkonsten, ”the new technology skapade”.

  Det finns en utmärkt bok på svenska och vidare en rapport om boktryckarkonsten och Internet/fildelning från Rand Corporation.

  http://www.jvnf.org/books/The_Information_Age_and_the_Printing_Press_Looking_Backward_to_See_Ahead_P8014.pdf

  Boken återkommer jag om.

Skriv en kommentar