1

Fem bra torrent-klienter: Deluge, Transmission, μTorrent, rTorrent och Vuze

Fildelning har skett ända sedan datorns födelse och var tidigare främst avsett för företag som delade filer med andra anställda, partner, kunder eller med andra resurser som exempelvis en skrivare med mera.

Det är först när BitTorrent-tekniken kom ut på marknaden som fildelningen tog fart på riktigt. Tidigare var man tvungen att ladda ned filer från en server, där filen låg fysiskt placerad, men genom den nya tekniken, Peer to Peer (P2P), krävdes inte längre någon filserver för att dela filer utan nu kunde användarna dela filer med varandra som låg på användarnas egna datorer.

För att kunna ladda ned och dela filer med andra krävs att man använder en klientprogramvara som stödjer BitTorrent-tekniken. Nedan följer en presentation av fem bra BitTorrent-klienter.

Deluge
Deluge är en fri programvara och finns för operativsystemen Windows, Linux och Mac OS X. Deluge är en kompetent BitTorrent-klient som är uppskattat för sin flexibilitet och mångsidighet.

Deluge, som använder sig av libtorrent-teknik, har flera olika gränssnitt och kan köras både lokalt, med webbaserat gränssnitt, genom en konsol eller genom fjärrstyrning. Deluge är en klient-server lösning som hanterar alla processer kring fildelning. Deluge är utvecklat för att använda minimalt av datorns resurser och körs diskret i bakgrunden.

Deluge har även massor av avancerade inställningar som bland annat utdelning av privata torrents, lösenordsskydd, kryptering och inställningar för bredbandsresurser med bland annat schemaläggning. Till Deluge kan man även finna en stor mängd plugins som förbättrar och skräddarsyr programmet utifrån användarens behov och önskemål.

Mer information: http://deluge-torrent.org

[ad#cj-2]

Transmission
Transmission är en snabb och kraftfull BitTorrent-klient som är utvecklat för operativsystemen Linux och Mac 10 X. Transmission är en fri programvara som dessutom valt att inte inkluderar verktygsfält eller andra sponsorbaserade plugin som bland annat annonser.

Transmission är en kraftfull programvara med en enkel administration som innebär att man snabbt kommer igång med att dela sina filer. Även om programmet är enkelt att använda innehåller det ett flertal funktioner för avancerade inställning av bland annat bredbandsresurser, kryptering, magnetlänkar och fjärrstyrning.

Transmission arbetar kraftfullt i bakgrunden och är det fildelningsprogram som använder minst av datorns resurser, om man jämför med liknande BitTorrent-klienter.

Mer information: www.transmissionbt.com

[ad#cj-1]

μTorrent
μTorrent är en fri programvara och som tillsammans med fildelningsprogrammet BitTorrent är två mycket populära BitTorrent-klienter som utvecklats av BitTorrent Inc. Detta fildelningsprogram, som för övrigt var ett av de första på marknaden, finns för operativsystemet Windows, Linux och Mac OS X.

I μTorrent hittar man de flesta funktioner som man behöver för att snabbt, effektivt och enkelt ska kunna dela filer. μTorrent har funktioner som bland annat schemaläggning, kryptering, fjärrstyrning och bandbreddsprioritering vilket innebär att fildelningen både kan effektiviseras genom olika prioritetsinställningar och även ske med högsta säkerhet, vilket också har inneburit att μTorrent anses av många som ett av de snabbaste fildelningsprogrammen, vilket gjort det mycket populärt.

μTorrent utnyttjar väldigt lite av datorns resurser och körs diskret i bakgrunden. μTorrent är logiskt uppbyggt med enkla verktygsfält. Programmet finns på flera språk, bland annat svenska, och man kan själv skräddarsy utseendet med hjälp av olika skins.

Mer information: www.utorrent.com

[ad#ad-2]

rTorrent och ruTorrent
rTorrent och ruTorrent är två fildelningsklienter utvecklade för Linux. Dessa klienter har inga gränssnitt utan styrs direkt genom kommandotolken.

Dessa fildelningsklienter är lämpliga att använda på en dator eller en server som enbart är avsedd för att dela filer. Programmen går att fjärrstyra på distans och man slipper öppna upp programvaror varje gång man vill ansluta torrents.

Om man önskar ett gränssnitt för programmen kan man ladda ned detta och många andra funktioner som plugins.

rTorrent och ruTorrent är fria programvaror med öppen källkod. På deras webbplats kan man finna massor av information och diskussioner om hur man bäst använder och anpassar programmen.

Mer information: http://libtorrent.rakshasa.no

[ad#ad-2]

Vuze
Vuze finns som fri programvara och är utvecklat för operativsystemen Windows, Linux och Mac OS X. Vuze, som tidigare gick under namnet Azureus, är utvecklat i programmeringsspråket Java, vilket innebär att det är både plattformsoberoende och enkelt.

Vuze är ett av de mest kompletta fildelningsprogrammen på marknaden och som redan vid installationen innehåller mängder av funktioner som bland annat fjärrstyrning, uppspelning av mediafiler, strömmande ljud och film och även anslutning till mobila enheter.

Vuze innehåller även funktioner för att anpassa utseende genom inställningar, skins och plugin.

Om man inte bara vill ladda ned filer utan även vill vara värd och dela ut filer så innehåller Vuze funktioner som gör att programmet kan användas som en tracker.

Vuze är programmet för den som vill föra fildelningen till nya nivåer och göra betydligt mer än bara ladda hem filer. Vuze finns i två versioner, en gratisversion och en betalversion, som innehåller samtliga funktioner inklusive support.

Mer information: www.vuze.com

En kommantar än så länge.

  1. […] Fem bra torrent-klienter: Deluge, Transmission, μTorrent, rTorrent och Vuze […]

Skriv en kommentar