2

EU trappar upp kampen mot fildelare

EU trappar upp kampen mot den illegala fildelningen där två av de grundläggande lagarna på området är återigen uppe på EU-kommissionens bord. Lagarna som det handlar om är Ipred, samt e-handelsdirektivet. Syftet med dessa lagar är att stärka upphovsrättsinnehavarnas möjligheter att bevaka sina intressen.

En grundprincip som funnits inom EU:s lagstiftning är den så kallade budbärarimmuniteten. Den innebär att en Internetoperatör (ISP) inte är ansvarig för hur kunderna använder tjänsten. Denna immuniteten upphör dock när Internetoperatören informeras om till exempel att en sajt innehåller olagligt material. Det som händer sedan är föremål för olika tolkningar.

Chantal Hughes som är talesperson på kommissionens generaldirektorat för inre marknaden säger:

– Vi ska klargöra hur proceduren ska se ut när mellanhanden blivit informerad. Vi har förstått att det inte alltid är lätt att veta hur detta ska gå till i praktiken.

Inlägg sponsrat av säkerhetsskåp

Källa: DN

2 kommentarer än så länge.

  1. […] Netopia.  Per välkomnar EU-kommissionens senaste intitiativ mot illegal fildelning som vi nyligen skrev om här. Bild Flickr CC-BY […]

  2. Jarre skriver:

    kanske lika bra de förbjuder att lyssna till musik på datorn helt, förbannade sopprötter. när skall de fatta att de tjänar mer på att vi får lyssna gratis. har inte köpt en ända cd sedan ipred i protest, för vem vill köpa grisen i säcken?

Skriv en kommentar