0

61% av 15-25-åringar fildelar illegalt

Dator - Bild CC Flickr @gurneyh

Via HackerNytt så läser vi nyheten att 61% av 15-25-åringar fildelar. Nyheten baseras på en ny vetenskaplig metod utförd av två forskare på Lunds Universitet.

Måns Svensson och Stefan Larsson på LUii (Lund University Internet Institute) har tagit fram denna nya vetenskapliga metod som mäter sociala normer och resultatet publiceras i den tidsskriften New Media & Society.

Vi har aldrig någonsin sett en lag med så svagt stöd i de sociala normerna. Det går isär rätt så flagrant. Det är unikt. Att nedladdningen trots allt minskat visar bara att lagen fungerar avskräckande, folk är rädda för att bli bestraffade, säger Måns Svensson.

Vidare säger forskarna att idealet är att lagstiftning och sociala normer går hand i hand. Historiskt har lagstiftningen ibland kunnat gå före och påverka de sociala normerna.

Man tar även upp ett exempel som är när man införde förbud mot barnaga. Då var protesterna massiva, men i dag ställer de allra flesta sig bakom lagen. Hittills finns det inget som tyder på samma effekt när det gäller lagstiftning mot illegal nedladdning av upphovsrättskyddat material.

Skriv en kommentar