2

16-årig döms för fildelning

2011-12-21 ·

En 16-årig pojke som tidigare friats i tingsrätten fälls nu av hovrätten. Pojken döms till 30 dagsböter för brott mot upphovsrättslagen. Mannen var åtalad för att ha spridit 24 stycken filmer.

Anna Troberg som är ledare för Piratpartiet uppger i ett pressmeddelande:

Hovrättens dom betyder att hundratusentals svenska ungdomar riskerar att släpas inför rätta. Det är inte rimligt.

Dagens upphovsrätt slår helt fel när den både kriminaliserar en hel ungdomsgeneration och sätter käppar i hjulet för de nya kulturskapare som ser teknikens möjligheter. Därför måste den uppdateras till samtiden.

Hovrättens dom hittas här: press.piratpartiet.se/wp-content/uploads/2011/12/defavgdok.pdf

Källa: 1 2 3 4 5 6

 

2 kommentarer än så länge.

  1. Torun skriver:

    Så var det med att ”inte jaga en hel generation”. Med facit på både ipred och FRA så kan man hoppas att folk inte går på den sortens grundlösa försäkranden.

    Nåja, Buråsskolan blir förhoppningsvis av med lite elever – att hänga ut en person för något som troligen 99% av eleverna sysslar med är bara dumt.

  2. Gustav Svensson skriver:

    Liten rättelse. Han var åtalad för att både ha framställt digitala exemplar (laddat ner) och tillgängliggjort verken (laddat upp). I tingsrätten friades han helt medans nu dömdes för endast nedladdandet.

    Dock väldigt hårt straff med dagsböter för att ha kopierat 24 filmer. hade man ens fått så hårt straff om man stjält dem?

Skriv en kommentar